İfraz hangi durumlarda yapılamaz?
Taşkın, heyelan ve kaya düşmesi gibi afet bölgelerinde bulunan, sağlık ve jeolojik sorunları olan veya tehlikeli durumlara sahip alanlar bölünemez. Bölünme sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yola bitişik olmayan bir blokta arsa oluşturulamayacağıdır.
En az kaç metrekare ifraz yapılır?
Bu düzenleme, alanların küçük parçalara bölünmesini önlüyor. Yani 5.000 metrekarenin altındaki arsalar bölünemiyor. Ayrıca, cadde cephesi olmayan arsalar parsellere bölünemiyor. Etkilenen parseller, cadde inşa etmek için parsellere bölünemiyor.
Plansız alanlarda ifraz şartları nelerdir?
Yukarıdaki maddelere göre plansız alanlarda parselasyon yapılmasının şartları; Parselasyonla oluşturulan parsellerin genişliği 20 metreden, derinliği ise 30 metreden az olamaz. Parselasyonla oluşturulan parsellerin kamuya ait yol üzerinde bulunması ve kadastro veya tapu planında kayıtlı olması gerekir.
Belediye sınırları dışında tarım arazilerinde bulunan bir kadastro parselini ifraz edilmesinde aşağıdaki hangi kanun sınırlandırma getirmiştir?
b) Tarım parseli; Planda tarım arazisi olarak belirlenmiş veya plansız alanda kalmış ise, o arazi için yapılacak parselasyon işlemi 5403 sayılı Kanunda belirlenen kriterlere tabidir… 21 Mart 2024
Tarlaya ifraz yapılır mı?
Bakanlık, mevcut koşullara göre tarım arazilerinin asgari büyüklüğünü artırabilir. Tarım arazileri, Bakanlıkça belirlenen büyüklükten daha küçük parçalara bölünemez veya hisselere ayrılamaz, hisse ve ortak sayısı, Maliye Bakanlığına ait taşınmazların satış işlemleri hariç olmak üzere artırılamaz.
Hangi parseller tevhid edilemez?
Farklı yapı yönetmeliklerine veya kullanım kararlarına sahip parseller, sokak konumları farklı olan ara parseller ve imar planında parselasyon çizgileri ile ayrılmış parsellerin birleştirilmesi mümkün değildir.
Minimum ifraz şartı nedir?
Bölünme için gereklilikler nelerdir? Parselasyon işlemiyle elde edilen parsellerin en az 30 metre derinliğinde ve en az 20 metre genişliğinde olması gerekir. Parselasyon yapılırken, mülkün tapu sicilinde veya kadastro haritasında kayıtlı bir kamu yoluna komşu olması gerekir.
10 dönüm arazi bölünebilir mi?
Belirlenen asgari büyüklüğe ulaşan tarım arazisi bölünmez mal haline gelir. Tarım arazisinin asgari büyüklüğü; Mutlak tarım arazisi, marjinal tarım arazisi ve özel ürün arazisi için 20 dönümden, ekili tarım arazisi için 5 dönümden, seracılıkta kullanılan arazi için 3 dönümden az olmamak üzere belirlenebilir.
İfraz için gerekli belgeler nelerdir?
Bölünme için hangi belgeler gereklidir? Mülk sahibinin veya yetkili temsilcisinin kimlik kartı veya pasaportu. Gerçek kişiler için 6×4 formatında 1 adet pasaport fotoğrafı. Bölünme bir temsilci veya veli tarafından gerçekleştiriliyorsa velinin kararı, vekaletname veya yetki belgesi. Daha fazla makale… .
Belediye ifraz yapabilir mi?
Belediye bildirimde bulunmadan parselasyon yapabilir mi? Ayrılma ve birleştirme işlemlerinde öncelikle hissedarlardan başvuru alınması gerekmektedir. Belediyelerin bölünme ve birleştirme işlemlerini resmi olarak (tek başına, başvuruda bulunmadan bile) yapma yetkisi yoktur.
Parselasyon ücreti 2024 ne kadar?
Sanayi arazilerinin metrekare satış fiyatları 2024 yılı için yeniden güncellendi ve birim fiyat 1 olarak belirlendi.
Tapu ayırma ücreti ne kadar?
Bölünme işlemlerinde kayıtlı değerin binde 11,38’i; imar planlarından doğan ortaklara dağıtımda kayıtlı değerin binde 11,38’i; taşınmazların ortaklar arasında olduğu gibi veya bölünerek dağıtılmasında kayıtlı değerin binde 4’ü.
Basit ifraz nedir?
Genellikle, arazinin hissedarlar adına fiilen bölünmesi veya toprak koruma kanununa göre bölünmeye uygun olan büyük metrekareli tarlaların parsellenerek satılması yoluyla gerçekleştirilir.
Hangi arazi bölünemez?
2007/5 sayılı Genelge’nin 1. maddesi; ‘Tarım arazilerinin bölünemez büyüklüğü’ Mutlak tarım arazileri ve özel ürün alanları için bölünemez büyüklük 2 hektar, ekili tarım arazileri için 0,5 hektar, seracılık alanları için 0,3 hektar ve marjinal tarım arazileri için 2 hektardır.
Kimler ifraz yapabilir?
Buna göre; Parselasyon işlemi, kart sahibi tarafından serbest çalışan bir ekspertiz aracılığıyla yapılması gereken ve Kadastro Müdürlüğü tarafından kontrol edilen işlemlerden biridir.
Minimum ifraz şartı ne demek?
Bölünme için gereklilikler nelerdir? Parselasyon işlemiyle elde edilen parsellerin en az 30 metre derinliğinde ve en az 20 metre genişliğinde olması gerekir. Parselasyon yapılırken, mülkün tapu sicilinde veya kadastro haritasında kayıtlı bir kamu yoluna komşu olması gerekir.
İfrazlı arsa ev yapılır mı?
Öncelikle, imarlı, parsellenmiş ve parsellere ayrılmış bir arazi satın aldığınızı umuyoruz. Çünkü yasaya göre, tüm araziler arazi değildir ve imarsız araziye ev inşa etmek yasaktır… İnşaat ruhsatı olan bir arsaya sahipseniz, hayalinizdeki evi gerçeğe dönüştürmek için yapmanız gereken ilk şey inşaat ruhsatı almaktır.
Tek tapu arsa ikiye bölünür mü?
Parselasyon usulü, tapu sicilinde tek bir parsel olarak kayıtlı bir taşınmazın, teknik usullere uygun olarak düzenlenen haritalar kullanılarak gelişigüzel veya rıza ile (yargısal yollarla veya anlaşmayla) belirli parsellere bölünmesini ve her parselin tapu sicilinde ayrı bir sayfaya tescil edilmesini sağlayan bir usuldür.
Hisseli tapuda ifraz nasıl yapılır?
Başvurunuzu, tüm ortakların kişisel belgeleri, fotoğrafları ve onayları ile tapu dairesine sunarsınız. Tapu dairesi, işlem için herhangi bir yasal engel tespit edemezse bölünme prosedürünü yürütür ve tapu kayıt ücretlerinin tam olarak ödendiğini teyit eder.