Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar mı?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Anayasa Mahkemesinin ilk 3 maddesi nedir?
Anayasanın ilk üç maddesi Cumhuriyetin temeli ve harcıdır. “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu hükmü içeren Anayasamızın 3. maddesi, Anayasamızın 4. maddesiyle değiştirilemezliği garanti altına alınmıştır.
Anayasa Mahkemesi kararlarını hangi çoğunlukla alır?
Bölümler kararlarını salt çoğunlukla alırlar.
Anayasa Mahkemesi karari kesin midir?
Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının “yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar, gerçek ve tüzel kişiler” açısından “kesin” ve bağlayıcı olduğunu belirtmektedir. Bu hüküm; Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştirmek ve sorgulamak veya hatta Anayasa Mahkemesi’nden üstün bir yetki iddia etmek elbette yasak değildir.
Anayasa madde 153 nedir?
1982 Anayasası’nın 153. maddesinde: “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de derhal yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” hükmü yer almaktadır.
Anayasa 138 maddesi nedir?
Madde 138 – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanlarına göre karar verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; öğüt ve telkinde bulunamaz.
Anayasanın 4. maddesi ne diyor?
MADDE 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2 nci maddedeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü madde hükümleri değiştirilemez ve tahrif edilemez.
Anayasa Mahkemesinin üstü nedir?
Anayasa Mahkemesi, Sayıştay’ın bu denetim görevini yerine getirmesine yardımcı olur. Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Başkanvekilinin Seçimi: Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Anayasa Mahkemesi’nin kendi üyeleri arasından atadığı üyedir.
Anayasa 66 madde nedir?
MADDE 66. – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan kimse Türk’tür. Türk ana veya babanın çocuğu Türk’tür. (Mülga son cümle: 3.10.2001-5711/3 md.)
Cumhurbaşkanını kim yargılar?
Cumhurbaşkanı hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğunun istemi üzerine suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabilir. Meclis, öneriyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyu ile soruşturma açılmasına karar verebilir.
Anayasa Mahkemesi kararına uymak zorunda mı?
Ancak Anayasa Mahkemesinin kararı, konuya ilişkin nihai karar verilmeden önce verilmişse, Mahkeme buna uymak zorundadır.
Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verirse ne olur?
“(1) Esas inceleme sonunda, başvurucunun hakkının ihlal edilip edilmediğine karar verilir. İhlal kararı verilmesi halinde, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için ne yapılması gerektiğine karar verilir. Ancak, kararın makullüğü aranmaz ve idari tedbir veya işlem şeklinde karar verilmez.
Anayasa Mahkemesi kararları kimi bağlar?
Madde 153: “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar ile gerçek ve tüzel kişiler için bağlayıcıdır.” Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karşısında söylenecek fazla bir şey yoktur. Mahkeme kararlarına uyulmadığı takdirde hukukun üstünlüğü ilkesinden söz edilemez.
İçtüzüğün 59. maddesi nedir?
İçtüzüğün 59 ve 60 ıncı maddelerinde belirtilen şekli şartlara uymayan eksikliklerin öngörülen süreler içinde giderilmemesi veya başvurunun öngörülen süre içinde yapılmaması hâlinde, Komisyon Genel Raportörü başvurunun idarî yönden reddine karar verir.
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
Anayasa kimleri bağlar?
Anayasa yargısının temeli anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı ilkesidir. Buna göre anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alır ve en yüksek norm olarak yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.
Anayasa Mahkemesi kararları nasıl alır?
Bölümler, Başkan Yardımcısı başkanlığında dört üyenin katılımıyla toplanır ve kararlarını salt çoğunlukla alırlar. Komiteler tarafından kabul edilen tekliflerin esas incelemesi, uzman birimler tarafından yapılır. Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’ne uygun olarak özlü bir biçimde hazırlanmıştır.
Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmazsa ne olur?
Karar uygulanmazsa, sürecin bir anlamı kalmaz. Bu nedenle, mahkeme kararlarının uygulanması mahkemeye erişim hakkının bir parçası olarak kabul edilir. Bu nedenle, mahkemenin süreç sonucunda bir karar vermesi yeterli değildir; bu kararın etkili bir şekilde uygulanması da gerekir.
Anayasa Mahkemesi kararlarına itiraz edilebilir mi?
Kabul edilebilirliği tespit edilen her başvurunun esaslı incelemesi dairelerin sorumluluğundadır. Başraportör idari reddi kararlaştırır ve bu karar başvuru sahibine bildirilir. Bu karara karşı, bildirim tarihinden itibaren yedi gün içinde Komisyona itiraz edilebilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Kaliteli Gıda Nedir